Lüfer ya da çinekop oltası bütün balıkçılarda mevcuttur ancak tekneden ya da kıyıdan yapılan avlarda farklılık gösterir.Bende kıyı avcısı olduğuma göre size kıyıdan atacağınız oltanın nasıl olduğunu anlatayım.Öncelikle amaç balığın boyuna göre iğne seçmelisiniz.Lüfer için iğne büyüklüğü en çok 1 numara olsa iyi olur.Ancak iğnenin büyüklüğü ile birlikte sap kısmının uzunluğu çok önemlidir.
Dişli balık misinayı kesebilir.Özellikle lüfer hem ileri hem geriye doğru yapacağı haraketle birlikte su üstünde sıçrayacağı için misina kontrölü çok önemlidir.Sakın unutmayın, bu balık ne çok hızlı ne çok yavaş çekilir.Sadece balığın kontrolünü elinize alın ve heyecanlanmayın.Ben Lüfer ya da çinekop oltamı klasik olarak hazırlıyorum ancak bir farkla :
Gördüğünüz gibi iğneler büyük balık avlanmada kullanılan kevlar ipi ile bağlı.Bunu misina bedenine klasik iki misina birleştirme düğümü ile bağlayabilirsiniz.Kevlar burda sigorta vazifesi görecektir.Kevların kesilmeme garantisi yok ama esas amaç o alanın ömrünü uzatmak.Hırsız tabir edilen oltaların en büyük dezavantajı budur ama böyle bir yöntem ile ömrünü uzatabilir ve oltanızda ki balığı yakalama şansınızı arttırabilirsiniz.Bazı balıkçılar bu tür bir yöntemin balığın dikkatini çekeceğini ve onları huzursuz edeceğini düşünebilir.Ancak işin püf noktası yemin şekli ve oltaya nasıl takıldığı :
Basitçe ifade etmek gerekirse, en çok sevdiği yemlerden istavriti kendinizde yakalasanız balıkçıdan da alsanız değişen bir şey yok.Önce balığın ölü olduğuna emin olun.Daha sonra önce kuyruk kısmını kesin ve ikinci aşamada solungaç bitiminden itibaren keskin bir bıçakla kuyrukta yapmış olduğunuz kesiğin 1 cm gerisine kadar yarın.İç organlarına dokunmayın, onların bu işlemde farklı bir görevi var.Balığın çok taze olması önemli olsada, eğer gittiğiniz mekanda balık varsa bu yöntemle balık yakalama şansınız çok yüksek olacaktır. Son aşamada iğneleri balığın ağzından içeri sokun ve sırtına doğru saplayın.
En uçta ki iğne kuyruk kısmına yakın olmalı.Mümkünse iğneleri bağlarken resimde ki detayı yakalamaya çalışın.Uçta bulunan iğne avcı, ilk iğne yemi tutucudur.Burda balığın artık kevları görme ya da kesme şansı balığın kendi eti yüzünden çok önemli derece de azalmaktadır.Ayrıca taktığınız yemi suyun içerisinde atmadan önce yüzdürün, canlı bir balık gibi haraket ettiğini göreceksiniz.Hele birde akıntı da bu oltanın suda olduğunu düşünsenize.
Yem büyüklüğü yakalamaya çalıştığınız balığın büyüklüğü ile doğru orantılı olacaktır. Örneğin 20 cm büyüklüğünde balıklar geliyorsa en ideali kıraça kullanmak ve iğneyi kuyruğa mümkün olan en yakın yere sağlamak. Ancak balık daha büyükse iğnelerinizi riske atmamak için sırta yakın yere saplayın. Büyük balık, büyük ısırık 😉
Bu yöntemi kullandığım zamanlardan bir kaç resim :
Balığın iç kısmını çıkarmayın dememde ki sebep, bu tür predatör balıkların avlarını tespit ederken ki en büyük silahları olan koku ile avlanma maddesine uygun haraket etmekti.Kuyruğunu kesmemizde ki sebep ise taktığımız yemin suda saldırya uğramış çaresiz bir balık olduğunu düşündürmekten ibaret.
Bu yem takma şeklini özellikle bu sene boğaz çevresinde pek çok kişiye anlattım ve kullananlar gördüm. Daha önce başka bir sitemde bu konuya değinmiştim ve bu yazıyıda oradan buraya tekrar aktardım. Eğer başka bir amatör balıkçının yemi bu şekilde taktığını görürseniz kaynağın aslında burası olduğunu unutmayın 🙂
Hepinize rastgele
S.a ben hic denizde balik tutmadim ama kacgundur videolarini izliyor yazilarini okyorum istanbul arnavutkoy karaburunda baliga gidicam gidicam ama nezaman nerde ne yakalicam bilmiyorum takacagim takimi ve yemi sayende ogrendim ve karaburuna gittim senin anlatiminla kapttigim tecrube sayesinde ilk gidisimde tam 25tane cinekop cektim . Insanlara boyle faydali seyler yaptigin icin tskrler allah razi olsun
Emeğinize sağlık. Çok detaylı ve anlaşılır bir sunum hazırlamışsınız. Yeniliklere her zaman açık olmak gerekiyor bu balığın avcılığında. Örneğin sizin sunumunuzda kevlar ipi diye bir şeyi öğrendim. Klasik takımlarda sizin de dikkat çektiğiniz gibi en çok sıkıntı yaşadığımız nokta iğnelerin arasındaki misinaların kesilmesiydi. Kevlar ipiyle en azından takımların kullanım süresini uzatabiliriz umarım. Teşekkürler.
İstavrit, barbun, çinekop.
Değerli Mehmet
Kıyıdan yapılacak balık avı için takvim elimde yok. Ancak hangi balığı tutmak istiyorsan ona göre sana tarihler verme şansım var. Rastgele.
Ben trabzondan yazıyorum kıyıda avlanıyorum. İlk kez çinekop tutmayla bu yıl tanıştım yani temmuz sonlarında istavrit avlıyordum çapari ve sinek kancası ile ardı ardına 3 defa büyük çinekop tuttum. İmkansızı başardım yani aldığım istavritleride yarısı kesik ve yenmiş geliyordu. Sonra gece gitmeye başladım fosfor, top gibi envarterlerle beceremedik tam ama her gitmemde 2-3 tane tuttum. Şimdi sorum Trabzon’da kıyıdan olta balıkçılığı takvimi varmı sizde.
Merhaba Orhan,
İstanbulda çok çeşitli balık türleri yakalaman mümkün. Örneğin sarayburnunda kurtla mırmır, boğazda istavrit kullanarak çinekop, karadeniz kıyısında levrek, kumkapıda zargana ve kefal vb.
Merhaba, ben Arda. Üç yıldır boğazda balık tutuyorum ama sadece kefal ve istarvit çıkıyor. Başka hangi balıkları tutabilirim ?
Arkadaşlar ben 40 yıldır denizlerde amatör balıkçıyım. 3.5cm 5cm silikon zargana alın, üstü sıyah altı kirli beyaz olmalı. Tanesi bir tl. Dört kulaç saçak otuz gramlık ortası delik kurşun ve tekne arkasından çekmek için 30-35 metre misina yeterli.
Takımın yapılışı : Silikon zargana iğnesiyle beraber 26 mm misinayı zargananın ağzından geçirin. Gözlü iğneyi bağlayın ve bir metre uzunluğunda kesin. Ucuna ufak fırdöndü bağlayın. Dört kulaç uzunluğunda saçağı ekleyin. Ana bedeni kasnağa sarılı 30-35 metre sarın. 30 gramlık ortası delik kurşundan geçirip fırdöndüye takın.
Maliyeti 2,5 lira. Her üç balıktan sonra zarganayı değiştirin. Hepinize rastgele.
Merhaba Cavit
Güzel dileklerin için teşekkürler. Umarım avlarını burada yayınlama şansımız olur. Rastgele.
Emeğinize yüreğinize sağlık. Siz değerli abilerimden aldığım tavsiyeleri ve bilgileri uyguluyorum. Daha önce balık avladım fakat ilk defa boğaza gidip avlanacağım. Lüfer ve çinekop avlamak istiyorum. Umarım şansım yaver gider ve sizin emeğinizi boşa çıkmamış olurum. Dönüşümde de sizinle paylaşmak isterim. Tekrar paylaşımınız için emeğinize sağlık teşekkür ederim.
Merhaba Emin
Bulunduğunuz il neresi, nerede avlanıyorsunuz ?
Ben tekneden avlanıyoum. Bu sene çinekop ne hamsi ne sardalya yemiyor. Balık var ama yemiyor. Bu istavriti kesme şeklini ayrıntılı anlatırmısın . Başka tavsiyen varmı ? Teşekkürler